Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal
  2021-05-23 07:19:58, vasárnap
 
   
 

"És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Lélek adta nékik szólniok." (ApCsel 2, 1-4)
Pünkösd napján a kereszténység a Szent Szellem kitöltetését, megérkezését ünnepli és ezzel együtt az Egyház születését is. Maga a pünkösd szó, az ógörög pentékoszté (ötvenedik) kifejezésből származik, mivel ez az ünnep a peszachtól (húsvét) számított hetedik hét végére, azaz az ötvenedik napra esik. A zsidó nép ezt savuotnak (hetek) ünnepének hívta. Ez az esemény egyike volt az Ószövetségi zarándokünnepnek.(2Móz 23,17) De ezen a napon ünnepelték a hagyomány szerint a Tóra átvételét is. A legfontosabb azonban mégis az volt, hogy ilyenkor mutatták be az aratásvégi hálaáldozatot is. (3Móz 23,15-23) Jól látható, hogy Jézus Krisztus földi életének legfontosabb eseményei is az ószövetségi zarándokünnepekhez kapcsolódnak. Születése a sátrak ünnepére tehető, a kereszthalála a páskaünnep idején történt, míg a hetek ünnepén beköszöntött a Szellem dicsőséges korszaka.
Jézus Krisztus feltámadása utáni ötvenedik napon is hatalmas tömeg volt Jeruzsálemben, Kr. u. 30-ban. A diaszpórából százezrek érkeztek a hetek ünnepére. A tanítványok egy felházban várták az ígéret beteljesedését, amely erővel ruházza fel őket az eljövendő szolgálatra. Jézus Krisztus ugyanis korábban kijelentette, hogy miután visszatér, a mennybe, ki fogja tölteni az Atya ígéretét a Szent Szellemet.(Luk 24,49) Az ünneplő tömegnek így olyan élményben volt része, amely kitörölhetetlenül részévé vált az emberiség történelmének.
A tanítványok miközben imádkoztak, Isten Szelleme, mint egy zúgó szél kitöltetett rájuk és kettős tüzes nyelvek formájában jelent meg rajtuk. Mind a szél, mind a tűz ismert bibliai szimbólumok Isten Szellemével kapcsolatban. Az apostolok és a tanítványok azonnal elkezdtek nyelveken szólni és betöltekeztek Isten Szellemével. A hallgatóság egy része arra gyanakodott, hogy ittas állapotban vannak, míg mások döbbenten hallgatták a saját nyelvükön elhangzó Isteni üzenetet. Péter apostol világosan kifejtette, hogy amiket látnak és hallanak az nem más, mint egy sor ószövetségi prófécia beteljesedése. Külön hangsúllyal utalt, a Joel próféta által is megjövendölt Szent Szellem kiáradásra: "És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak." (Apcsel 2,17)
Joel nemcsak arról beszélt, hogy Isten majd kitölti a Szellemét, hanem arról is, hogy ezzel az eseménnyel az utolsó idők korszaka is elkezdődik. Ezért hívja az újszövetség ezt az időszakot a Szellem szolgálatának.(2Kor 3,6) A Szent Szellem célja és legfontosabb szolgálata Jézus Krisztus megdicsőítése. Segítségével jut el az ember bűnbánatra és megtérése által Isten Szelleme lakozást is vesz benne. Ez pünkösd csodája; hogy a bűnös, halandó emberben Isten személyesen megtapasztalható válik.
Ezt nevezi a biblia újjászületésnek. Ő békességet ad, vigasztal, megajándékoz, elpecsétel az örök életre, Isten terve az, hogy ez az áldás minden ember számára elérhető és megragadható legyen. Minden testre, ahogyan a próféta mondta. S ha ez megtörténik, akkor a Szellem által képessé válik az ember olyan természetfölötti dolgokra is, mint pl. a prófétálás. De hogyan is lehet a Szent Szellemmel kapcsolatba kerülni? Péter apostol így fejezte be prédikációját: "Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát." (Apcsel 2,38)
Első lépés a megtérés, vagyis annak felismerése, hogy eddig rossz úton jártam. Bűnösen, bűnben élve, Istentől elszakadva éltem eddigi életem. A megtérés Istenhez fordulást a gondolkodásmód megváltozását jelenti. Megvallom bűneimet és kérem Isten bűnbocsánatát, amelyet Krisztus szerzett meg nekem. Ha ez megtörténik, akkor Isten Szelleme elvégzi az újjászületés csodáját az ember szellemében, vagyis lényének legmélyebb részében. Innentől kezdve az ige szerint az ember új teremtés, a régi elmúlt és minden újjá lett. Ezt követi a második lépés a bemerítkezés. A bemerítkezés nem más, mint ennek a belső átváltozásnak a nyilvános megvallása. Meghaltam a régi életemnek és egy új életet élek mostmár Isten dicsőségére. A bemerítkezés Jézus Krisztus tanítása és az ősegyház gyakorlata szerint teljes alámerítést jelent és csak a személyes hit megvallása után történhet meg. Ezután pedig ahogy Péter apostol is kijelentette, a Szent Szellem ajándékozóvá lép elő és meggazdagítja a hívő ember életét, elsősorban magával - az eredeti szöveg úgy is fordítható, maga a Szent Szellem az ajándék - másodsorban pedig lelki ajándékokkal amelyek már a tanítványságra és szolgálatra készítik fel Isten gyermekét.
A kérdés az, hogy szeretnéd-e, hogy egy ilyen pünkösdi élményben legyen részed? Ha igen akkor ne habozz. Isten igéje ezt mondja: "Kellemetes időben meghallgattalak, és az üdvösség napján megsegítettelek. Íme itt a kellemetes idő, íme itt az üdvösség napja." (2Kor 6,2)
Az üdvösség napja mindig a mai nap. A holnapi napra nincs garancia. Ragadd meg Isten kegyelmét még a mai napon és tapasztald meg Isten Szellemének minden értelmet és képzeletet felülmúló munkáját az életedben.


 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Címkék: zarándokünnepnek, természetfölötti, megtapasztalható, megsegítettelek, meghallgattalak, újjászületésnek, gondolkodásmód, tanítványságra, hirtelenséggel, beteljesedését, megváltozását, megdicsőítése, átváltozásnak, beteljesedése, bűnbocsánatát, prédikációját, meggazdagítja, hálaáldozatot, történelmének, kereszténység, kereszthalála, betöltekeztek, jeruzsálemben, szolgálatának, bocsánatjára, ajándékokkal, kijelentette, kifejezésből, ajándékozóvá, legfontosabb, segítségével, megajándékoz, megragadható, kitöltetését, megérkezését, kapcsolódnak, pünkösd napja, égből mintegy, egész házat, ógörög pentékoszté, ötvenedik napra, esemény egyike, napon ünnepelték, hagyomány szerint, legfontosabb azonban, aratásvégi hálaáldozatot, sátrak ünnepére, páskaünnep idején, hetek ünnepén, diaszpórából százezrek, hetek ünnepére, felházban várták, Szent Lélekkel, Szent Szellem, Jézus Krisztus, Szent Szellemet, Isten Szelleme, Isten Szellemével, Szent Szellemmel, Jézus Krisztusnak, Szent Lélek, Isten Szellemének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Rögtön puha Mézes Krémes  Pillangó  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az embernek a társa: hiányzik.  A Gömb  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  A Föld napja  A boldogság ült a világvégén  Aki szeret, annak senki sem id...  Becsüld meg azt amid van,...  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Pillangó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Ma  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Jó éjt  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam Krisztinától  Az Európai Unió is foglalkozik...  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Az Európai Unió is foglalkozik...  Fodor Ákos költő,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  képre írva  A könnyek összegyűjtése  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Különös!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  képre írva  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Palóc Grand Canyon 
Bejegyzés Címkék
pünkösd napja, égből mintegy, egész házat, ógörög pentékoszté, ötvenedik napra, esemény egyike, napon ünnepelték, hagyomány szerint, legfontosabb azonban, aratásvégi hálaáldozatot, sátrak ünnepére, páskaünnep idején, hetek ünnepén, diaszpórából százezrek, hetek ünnepére, felházban várták, ígéret beteljesedését, eljövendő szolgálatra, ünneplő tömegnek, emberiség történelmének, tanítványok miközben, zúgó szél, tanítványok azonnal, része arra, saját nyelvükön, utolsó napokban, utolsó idők, ember bűnbánatra, biblia újjászületésnek, örök életre, áldás minden, próféta mondta, ember olyan, bűnöknek bocsánatjára, megtérés Istenhez, gondolkodásmód megváltozását, újjászületés csodáját, ember szellemében, régi elmúlt, második lépés, belső átváltozásnak, nyilvános megvallása, régi életemnek, bemerítkezés Jézus, ősegyház gyakorlata, hívő ember, eredeti szöveg, ajándék &#8211, ilyen pünkösdi, üdvösség napján, üdvösség napja, holnapi napra, zarándokünnepnek, természetfölötti, megtapasztalható, megsegítettelek, meghallgattalak, újjászületésnek, gondolkodásmód, tanítványságra, hirtelenséggel, beteljesedését, megváltozását, megdicsőítése, átváltozásnak, beteljesedése, bűnbocsánatát, prédikációját, meggazdagítja, hálaáldozatot, történelmének, kereszténység, kereszthalála, betöltekeztek, jeruzsálemben, szolgálatának, bocsánatjára, ajándékokkal, kijelentette, kifejezésből, ajándékozóvá, legfontosabb, segítségével, megajándékoz, megragadható, kitöltetését, megérkezését, kapcsolódnak, megjövendölt, bemerítkezés, egyakarattal, kapcsolatban, újjászületés, beköszöntött, diaszpórából, prófétálnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5432
  • e Hét: 34632
  • e Hónap: 74244
  • e Év: 303181
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.